Asszonykórus

Hagyományőrző kulturális csoport kisebb-nagyobb megszakításokkal, több évtizede működik Rákoskeresztúron.

Ezt élesztette ujjá a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat– több mint 20 éve – Keresztúri Szlovák Asszonykórus néven.

Tagjai Rákoskeresztúr kultúráját jól ismerő, énekelni szerető tót asszonyok, akik sorra nyerték a népzenei versenyeket, az unokák pedig mondókázással, népi játékokkal színesítették az előadásokat. Az eltelt évek alatt egyre szélesebb körben váltak ismerté, bemutathatták kulturális örökségünket kerületünkben, annak környéken, az ország számos területén, valamint az országhatáron túl is.

Két CD-t is megjelentettek, a másodikhoz már kottás, szöveges kísérő kiadvány is készült, amelynek segítségével mindenki megtanulhatja az általuk gyűjtött keresztúri dalokat.

2015-ben Szarvason, a “Vo Víre Tanca – Táncforgatag” minősítő versenyen tánccsoportunkkal bronz, majd ugyanebben az évben a KÓTA Országos Szlovák Nemzetiségi Népzenei Minősítő Seregszemlén, Pilisszentkereszten Arany minősítést szereztek.


Fővárosi Szlovák Karácsony

Asszonykórusunk 2022. december 10-én abban a megtiszteltetésben részesülhetett, hogy megkapta a Budapesti Szlovákokért díjat a Fővárosi Szlovák Önkormányzat Karácsonyi Ünnepségén. Köszönjük szépen a Fővárosi Szlovák Önkormányzatnak a megtiszteltetést!

A cikk ide kattintva folytatódik

Asszonykórusunk fellépése a XVIII. Kerületben

November 28-án Asszonykórusunk fellépett a XVIII. Kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatásán a Nemzetiségek házában. Köszönjük a meghívást  Bakos Péter elnök úrnak,  Szőnyi Ilona elnökhelyettes Asszonynak és Zsolnay Mihálynak a meghívást és a Vendéglátást!

A cikk ide kattintva folytatódik

Csővári szüreti mulatság

Szeptember 24-én Csővárra utaztunk a Zensky Hlas Hagyományőrző Csoport és a Csővári Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat meghívására. A kérésnek eleget téve a Keresztúr Tánccsoporttal, a Keresztúr Szlovák Asszonykórussal, a Keresztúri Fialka Tánccsoporttal és közösségünk tagjaival utaztunk Csővárra. A csoportok egymást ugyan már ismerve, de a Fialka gyermekcsoport első ízben utazott a felnőttekkel. Csővárra érkezve szüreti felvonulással kezdtük meg a napot, ahol a Csibaj Banda szolgáltatta a felvonulók számára a zenét. Gyerekek és felnőttek ugyanúgy részt vettek az ünneplésben, felvonulásban, táncban. Ezután következtek a fellépések, ahol a meghívott együttesek, tánccsoportok és a község csoportjai adták elő táncaikat és dalaikat. Az előadások előtt a Rászoska Jánosné Szlovák Önkormányzat elnöke és a polgármester asszony nyitotta meg a rendezvényt. A Magyarországi Szlovák Kulturális Intézetének igazgató asszonya ...

A cikk ide kattintva folytatódik

Fellépés a Kistarcsai Görhönyfesztiválon

2022. szeptember 17-én Asszonykórusunk fellépett a Kistarcsai Görhönyfesztivál – Város Napja – Pántlika Országos Nemzetiségi Folklórtalálkozón. A rendezvényen felléptek a környező települések nemzetiségi népdalkörei és tánccsoportjai. Asszonykórusunk keresztúri tót és magyar dalokkal örvendeztették meg a nagyérdeműt. Köszönjük szépen a meghívást a Kistarcsai Szlovák Önkormányzatnak!

A cikk ide kattintva folytatódik

Nemzetiségi Gasztronómiai Nap Péteriben

Hosszú kihagyás után megrendezésre került Péteriben a Nemzetiségi Gasztronómiai Nap 2022.06.18-án, ahova a Rákoskeresztúri Szlovák Asszonykórus is meghívást kapott. Asszonykórusunk rákoskeresztúri tót és magyar népdalcsokorral örvendeztette meg a nagyérdeműt. A rendezvényen asszonykórusunk kívül fellépett a Gyáli Pörög a Szoknya Együttes, a Péteri Nyugdíjas Klub Szenior Örömtánc Csoport, a Dunaharaszti Német Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület és a Tápiószecsői Ofella Sándor Hagyományőrző Népi Együttes is. A fellépések után táncos mulatság vette kezdetét Kovács Böske és Zsuzsa Mihály aranykoszorús nótaénekesek vezénylésével. A gasztronómiai napon a főzés sem maradt el, ahol a gasztronómiai versenyen a versenyzők ételeit is meg lehetett kóstolni. Köszönjük a meghívást a Péteri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak és a Péteri Nyugdíjas Klubnak!

A cikk ide kattintva folytatódik