Asszonykórus

Hagyományőrző kulturális csoport kisebb-nagyobb megszakításokkal, több évtizede működik Rákoskeresztúron.

Ezt élesztette ujjá a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat– több mint 20 éve – Keresztúri Szlovák Asszonykórus néven.

Tagjai Rákoskeresztúr kultúráját jól ismerő, énekelni szerető tót asszonyok, akik sorra nyerték a népzenei versenyeket, az unokák pedig mondókázással, népi játékokkal színesítették az előadásokat. Az eltelt évek alatt egyre szélesebb körben váltak ismerté, bemutathatták kulturális örökségünket kerületünkben, annak környéken, az ország számos területén, valamint az országhatáron túl is.

Két CD-t is megjelentettek, a másodikhoz már kottás, szöveges kísérő kiadvány is készült, amelynek segítségével mindenki megtanulhatja az általuk gyűjtött keresztúri dalokat.

2015-ben Szarvason, a “Vo Víre Tanca – Táncforgatag” minősítő versenyen tánccsoportunkkal bronz, majd ugyanebben az évben a KÓTA Országos Szlovák Nemzetiségi Népzenei Minősítő Seregszemlén, Pilisszentkereszten Arany minősítést szereztek.


Házhoz ment a Mikulás

Idén a pandémiás helyzetre való tekintettel hagyományainkkal szakítva nem tartottunk külön Mikulás Ünnepet a Nemzetiségi Önkormányzatunk klubhelyiségében. Ennek ellenére nem feledkezett meg a kicsikről és nagyokról sem a Mikulás, hanem házhoz ment. A Keresztúri Fialkal Gyermek Tánccsoport tagjai és szüleik nagy örömmel fogadták a kedves öregembert, és krampusz/manó segédjeit, akik édességet és minden jót tartalmazó csomaggal lepték meg őket. Asszonykórusunk tagjai a csomagokon kívül a “Takto varilá starká” c. kiadvány második kiadását kapták.

A cikk ide kattintva folytatódik

Békéscsabán és Gyulán jártunk

2020.08.23. – 25. között Önkormányzatunk hagyományőrző táborral egybekötött kirándulást szervezett Békéscsabára és Gyulára. A táborba Rákoskeresztúri  Szlovák Néptáncegyüttes mellett elkísértek minket a Keresztúri Asszonykórus aktív tagja is. A három napban Pintér Tibor vezetésével megismerkedtünk a békéscsabai tótok táncaival, életével és szokásaival. Az első napon ellátogattunk a békéscsabai Meseházba, ahol megismerkedtünk a ház történetével, és megtekintettük Schéner Mihály kiállítását Veres Krisztina tárlatvezetésével. Ezt követően elkezdődött a tánctanítás és meghallgattuk Pintér Tibor előadását. A többi nap is aktívan telt, és a pihenésre is jutott idő. Az utolsó napot Gyulának és nevezetességeinek szenteltük. Megtekintettük a várost és a 100 éves cukrászdát, az ottani kiállítást. Az idei táborunk alatt is rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Köszönjük a vendégszeretetet békéscsabai és gyulai vendéglátóinknak!

A cikk ide kattintva folytatódik

Beugrottunk egy fánkra

Budapest XVI. Kerületi Szlovák Önkormányzat meghívásának tettünk eleget 02.22-én “Ugorj Be Egy Fánkra” farsangi délutánon. Táncegyüttesünk és Asszonykórusunk közösen lépett fel az Ifj. Szentesi Zoltán által koreografált rákoskeresztúri mars, lassú és friss csárdásokat megelevenítő koreográfiával. Utánunk a maglódi Rosička Tánegyüttes következett. Az előadások után Dr. Szabó Zsuzsanna a XVI. kerületi szlovák önkormányzat elnöke állófogadásra invitálta a megjelenteket. Az állófogadáson az esemény címéhez hűen a cinkotai asszonyok által késztett fánkokat és szendvics vacsorát fogyaszthattunk el.

A cikk ide kattintva folytatódik

Farsangi mulatság

Február 1-én Önkormányzatunk a Julian étteremben tartotta Szlovák Farsangi Bálját . A program idén Galda Levente és a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület tagjainak zenei előadásával indult. Ezt követte az idei Tótfalu-díj átadása, amelyet Maródi Jánosné (Ica néni) kapott a Rákoskeresztúri Szlovák Asszonykórusban végzett munkájáért. A díjak átadása itt nem állt meg, mint minden évben jutalmaztuk a legszorgalmasabb táncosunkat is (Babai Szonját), illetve a jelmezversenyen résztvevő kicsiket és nagyokat egyaránt. Az este vacsorával, tombolahúzással és tánccal ért véget. Külön köszönet vendégeinknek, hogy emelték az est fényét, kiemelten Herencsár Viktória cimbalomművész asszonynak, a Fővárosi Szlovák Önkormányzat, a Maglódi Szlovák Önkormányzat, a Budapest XVI. Kerület Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Nagytarcsai Szlovák Önkormányzat elnökeinek, képviselőinek.

A cikk ide kattintva folytatódik

“Takto varila Stárka” kiadvány fotózás

A 2008-ban kiadott “Takto varila Stárka” szakácsköny második kiadásához a keresztúri hagyományos tót ételek főzését és fényképezésén vett rész a Rákoskeresztúri Szlovák Asszonykorus és Önkomrányzatunk tagjai. Ez a könyv a Pest megyei Szlovákság ételeit gyűjtötte egybe Aszódi András és Király Kata gyűjtésében és szerkesztésében.  A második kiadáshoz készült ételeket az asszonykórus tagjai főzték, de Keresztúri ételek fotózása csupán az első lépés volt. A kidványba az alábbi ételek receptje került be képpel együtt: Orja leves aprított nagy gombóccal; Burgonyás nagy gombóc paradicsom mártással és főtt hússal; Tüdő főzelék és Krauknédli (tótósan mondva) zárta a sort.

A cikk ide kattintva folytatódik