Asszonykórus

Hagyományőrző kulturális csoport kisebb-nagyobb megszakításokkal, több évtizede működik Rákoskeresztúron.

Ezt élesztette ujjá a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat– több mint 20 éve – Keresztúri Szlovák Asszonykórus néven.

Tagjai Rákoskeresztúr kultúráját jól ismerő, énekelni szerető tót asszonyok, akik sorra nyerték a népzenei versenyeket, az unokák pedig mondókázással, népi játékokkal színesítették az előadásokat. Az eltelt évek alatt egyre szélesebb körben váltak ismerté, bemutathatták kulturális örökségünket kerületünkben, annak környéken, az ország számos területén, valamint az országhatáron túl is.

Két CD-t is megjelentettek, a másodikhoz már kottás, szöveges kísérő kiadvány is készült, amelynek segítségével mindenki megtanulhatja az általuk gyűjtött keresztúri dalokat.

2015-ben Szarvason, a “Vo Víre Tanca – Táncforgatag” minősítő versenyen tánccsoportunkkal bronz, majd ugyanebben az évben a KÓTA Országos Szlovák Nemzetiségi Népzenei Minősítő Seregszemlén, Pilisszentkereszten Arany minősítést szereztek.


Asszonykórusunk a Rákosmente TV-ben

Idén a Rákoskeresztúrért Díjat a Keresztúri Szlovák Asszonykórusnak adományozta Rákosmente Önkormányzata. Ebből az alkalomból hívták meg asszonykórusunkból Papné Polereczki Rozáliát és Sándor Tiborné Oroszi Rozikát a helyi tv-be, hogy riportfilmet készítsenek velük a kórus jelenéről, múltjáról és jövőjéről. A riportfilmet megtekinthetik itt. https://www.youtube.com/watch?v=IdXnev2lEOQ

A cikk ide kattintva folytatódik

Bárka Fesztivál

2024. június 2-án Újbudán jártunk a Bárka fesztiválon az Újbudai Szlovák Önkormányzat meghívásának eleget téve viseletbemutatót tartottunk Cinkotai szomszédainkkal közösen! Köszönjük a meghívást!  

A cikk ide kattintva folytatódik

Népviselet napja

Április 27-én  Rákoshegyen jártunk a Népviselet napja alkalmából. Asszonykórusunk felöltötte szép keresztúri szlovák népviseletüket és bemutatták a rendezvényen résztvevőknek. A bemutató közben egy- egy keresztúri szlovák ének is felhangzott. Köszönjük a lehetőséget és a meghívást! A rendezvényen jelen volt a Rákosmente TV is, melyről riportfilmet is megtekinthetnek. https://www.youtube.com/watch?v=7NFY9ZhZoZo

A cikk ide kattintva folytatódik

Nagypénteki patakmosdás

Március 29-én, Nagypénteken Budapest Főváros XVII. kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a  Keresztúr Szlovák Asszonykórus tagjai és az Önkormányzat elnökségének tagjai részt vettek az Ecseri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat által felelevenített és szervezett hagyományos nagypénteki mosakodáson a szerelempatakban. A mosakodás előtt Aszódi Csaba András az ecseri szlovákok elnöke tartott köszöntőt, és imádkozta el tótul a nagypénteken mondott helyi gyűjtésből származó imádságot. Ezt követte a Ecseri Zöldkoszorú Hagyományörző Kör tagjainak nagypénteki éneke. A mosdásban részt vettek a környező települések szlovák képviselői is , Nagytarcsáról, Cinkotáról, Kistarcsáról, Maglódról, Kerepesről.  Ezután kaláccsal és teával kínálták a vendégeket a házigazdák a helyi tájházban. Köszönjük a meghívást!

A cikk ide kattintva folytatódik

Húsvéti szlovák és német rendezvény Rákoskeresztúron

2024. március 24-én immár másodjára rendeztük meg a “Húsvéti hagyományaink felelevenítése” programunkat,  melynek főszervezője a Rákosvölgye Népi Kulturális Hagyományőrző Egyesület volt. A vasárnap délelőtti programunkat több mint 60 keresztúri tót és német származású vendég tisztelte meg jelenlétével. Külön köszönet, hogy rendezvényünkre ellátogattak  Rákosmente Önkormányzatából Vaskó Mária képviselő és  Paládi Máté a Jobbik IT alelnöke,  a német nemzetiségi önkormányzat jelenlegi  elnöke Simon Nikolett és képviselőtársai,  Szelényi Györgyné és Hajdúvári Katalin a VIII. kerületi és a Maglódi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökei is.  A rendezvényt Papné Polereczki Rozália szlovák nemzetiségi önkormányzat elnökasszonya nyitotta meg. Majd  Rácz Ádám  német nyelvű előadása a Pesterzsébeti Német Gimnáziumból a Húsvétról és a húsvéti népszokásokról. Ezután az Újlak Utcai Általános Iskola német kórusának húsvéti műsora következett.  Szelényi Györgyné előadásában ...

A cikk ide kattintva folytatódik