Tánccsoport

Asszonykórusunk megalakulását követően csatlakozott a hagyományőrzéshez egy fiatalokból álló, lelkes kis csapat, Keresztúri Szlovák Tánccsoport néven. 2015. januárjában a tánccsoport teljesen újjáalakult és szívvel lélekkel küzd a fennmaradásáért, mind a maguk mind a közösség, mind a kerületi szlovák kultúra folyamatos megmaradásáért.

Műsorukon főleg helyi, hagyományőrző koreográfiák szerepelnek, de táncolnak egyéb tájegységekről származó szlovák és magyar táncokat is.

Ma már tehát három generáció ápolja a régi faluközösség hagyományait.

„Évkör” című, rákoskeresztúri hagyományokat bemutató műsorával 2009-ben, ezüst 2015-ben „Ne sírjál Mariska” című műsorával bronz minősítést ért el Szarvason.


Adventi fellépés Pesterzsébeten

Advent 2. vasárnapján Asszonykórusunk, Táncsoportunk és a Rákoskeresztúri Fialka Gyermektánccsoport, a Rákosvölgye Népi Kulturális Hagyományőrző Egyesülettel közös produkcióval lépett fel Pesterzsébet főterén. A kis történetben a nagyérdemű megismerkedett a Keresztúri régi Karácsonyok szellemével. Asszonyaink szlovák nyelvű karácsonyi énekeket énekeltek, illetve a legkisebbek a legnagyobbakig közösen vinsuváltak (betlehemeztek) asszonykórusunk tagjainak. A kis előadást rendezését és a művészeti vezetését Volter Domonkos vállalta el. Köszönjük szépen a meghívást Pesterzsébet Szlovák Önkormányzatának! A műsor összefoglalója megtekinthető lesz a Domovina 2022. december 26-i adásában ITT. A fellépésről felvételt készített a Pesterzsébeti Média, ami ITT megtekinthető. Képek forrása: Pesterzsébeti Média  

A cikk ide kattintva folytatódik

Csővári szüreti mulatság

Szeptember 24-én Csővárra utaztunk a Zensky Hlas Hagyományőrző Csoport és a Csővári Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat meghívására. A kérésnek eleget téve a Keresztúr Tánccsoporttal, a Keresztúr Szlovák Asszonykórussal, a Keresztúri Fialka Tánccsoporttal és közösségünk tagjaival utaztunk Csővárra. A csoportok egymást ugyan már ismerve, de a Fialka gyermekcsoport első ízben utazott a felnőttekkel. Csővárra érkezve szüreti felvonulással kezdtük meg a napot, ahol a Csibaj Banda szolgáltatta a felvonulók számára a zenét. Gyerekek és felnőttek ugyanúgy részt vettek az ünneplésben, felvonulásban, táncban. Ezután következtek a fellépések, ahol a meghívott együttesek, tánccsoportok és a község csoportjai adták elő táncaikat és dalaikat. Az előadások előtt a Rászoska Jánosné Szlovák Önkormányzat elnöke és a polgármester asszony nyitotta meg a rendezvényt. A Magyarországi Szlovák Kulturális Intézetének igazgató asszonya ...

A cikk ide kattintva folytatódik

Házhoz ment a Mikulás

Idén a pandémiás helyzetre való tekintettel hagyományainkkal szakítva nem tartottunk külön Mikulás Ünnepet a Nemzetiségi Önkormányzatunk klubhelyiségében. Ennek ellenére nem feledkezett meg a kicsikről és nagyokról sem a Mikulás, hanem házhoz ment. A Keresztúri Fialkal Gyermek Tánccsoport tagjai és szüleik nagy örömmel fogadták a kedves öregembert, és krampusz/manó segédjeit, akik édességet és minden jót tartalmazó csomaggal lepték meg őket. Asszonykórusunk tagjai a csomagokon kívül a “Takto varilá starká” c. kiadvány második kiadását kapták.

A cikk ide kattintva folytatódik

Rákoshegyi napok 2020

Idén a koronavírus járvány miatt az idei nyár nem volt fellépésekben gazdag, azonban mint minden évben idén is fellépett tánccsoportunk a Rákoshegyi Napokon.  2020.09.26-án a szinte már hagyománnyá vált fellépésen Parchovány (Zempléni) és Magyarbődi táncokat mutattunk be a nagyérdeműnek. A Rákoshegyi Napokról készült összefoglaló a Rákosmente TV Youtube csatornáján megtekinthető IDE kattintva.  

A cikk ide kattintva folytatódik

Békéscsabán és Gyulán jártunk

2020.08.23. – 25. között Önkormányzatunk hagyományőrző táborral egybekötött kirándulást szervezett Békéscsabára és Gyulára. A táborba Rákoskeresztúri  Szlovák Néptáncegyüttes mellett elkísértek minket a Keresztúri Asszonykórus aktív tagja is. A három napban Pintér Tibor vezetésével megismerkedtünk a békéscsabai tótok táncaival, életével és szokásaival. Az első napon ellátogattunk a békéscsabai Meseházba, ahol megismerkedtünk a ház történetével, és megtekintettük Schéner Mihály kiállítását Veres Krisztina tárlatvezetésével. Ezt követően elkezdődött a tánctanítás és meghallgattuk Pintér Tibor előadását. A többi nap is aktívan telt, és a pihenésre is jutott idő. Az utolsó napot Gyulának és nevezetességeinek szenteltük. Megtekintettük a várost és a 100 éves cukrászdát, az ottani kiállítást. Az idei táborunk alatt is rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Köszönjük a vendégszeretetet békéscsabai és gyulai vendéglátóinknak!

A cikk ide kattintva folytatódik