Tánccsoport

Asszonykórusunk megalakulását követően csatlakozott a hagyományőrzéshez egy fiatalokból álló, lelkes kis csapat, Keresztúri Szlovák Tánccsoport néven. 2015. januárjában a tánccsoport teljesen újjáalakult és szívvel lélekkel küzd a fennmaradásáért, mind a maguk mind a közösség, mind a kerületi szlovák kultúra folyamatos megmaradásáért.

Műsorukon főleg helyi, hagyományőrző koreográfiák szerepelnek, de táncolnak egyéb tájegységekről származó szlovák és magyar táncokat is.

Ma már tehát három generáció ápolja a régi faluközösség hagyományait.

„Évkör” című, rákoskeresztúri hagyományokat bemutató műsorával 2009-ben, ezüst 2015-ben „Ne sírjál Mariska” című műsorával bronz minősítést ért el Szarvason.


Házhoz ment a Mikulás

Idén a pandémiás helyzetre való tekintettel hagyományainkkal szakítva nem tartottunk külön Mikulás Ünnepet a Nemzetiségi Önkormányzatunk klubhelyiségében. Ennek ellenére nem feledkezett meg a kicsikről és nagyokról sem a Mikulás, hanem házhoz ment. A Keresztúri Fialkal Gyermek Tánccsoport tagjai és szüleik nagy örömmel fogadták a kedves öregembert, és krampusz/manó segédjeit, akik édességet és minden jót tartalmazó csomaggal lepték meg őket. Asszonykórusunk tagjai a csomagokon kívül a “Takto varilá starká” c. kiadvány második kiadását kapták.

A cikk ide kattintva folytatódik

Rákoshegyi napok 2020

Idén a koronavírus járvány miatt az idei nyár nem volt fellépésekben gazdag, azonban mint minden évben idén is fellépett tánccsoportunk a Rákoshegyi Napokon.  2020.09.26-án a szinte már hagyománnyá vált fellépésen Parchovány (Zempléni) és Magyarbődi táncokat mutattunk be a nagyérdeműnek. A Rákoshegyi Napokról készült összefoglaló a Rákosmente TV Youtube csatornáján megtekinthető IDE kattintva.  

A cikk ide kattintva folytatódik

Békéscsabán és Gyulán jártunk

2020.08.23. – 25. között Önkormányzatunk hagyományőrző táborral egybekötött kirándulást szervezett Békéscsabára és Gyulára. A táborba Rákoskeresztúri  Szlovák Néptáncegyüttes mellett elkísértek minket a Keresztúri Asszonykórus aktív tagja is. A három napban Pintér Tibor vezetésével megismerkedtünk a békéscsabai tótok táncaival, életével és szokásaival. Az első napon ellátogattunk a békéscsabai Meseházba, ahol megismerkedtünk a ház történetével, és megtekintettük Schéner Mihály kiállítását Veres Krisztina tárlatvezetésével. Ezt követően elkezdődött a tánctanítás és meghallgattuk Pintér Tibor előadását. A többi nap is aktívan telt, és a pihenésre is jutott idő. Az utolsó napot Gyulának és nevezetességeinek szenteltük. Megtekintettük a várost és a 100 éves cukrászdát, az ottani kiállítást. Az idei táborunk alatt is rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Köszönjük a vendégszeretetet békéscsabai és gyulai vendéglátóinknak!

A cikk ide kattintva folytatódik

5 Nemzet Népzenei Fesztivál Csobánkán

2020.08.01 -jén táncegyüttesünk részt vett az 5 Nemzet Népzenei Fesztiválon Csobánkán. Önkormányzatunk a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület felkérésére lépett fel a rendezvényen. Az Egyesület produkcióját három koreográfiával Magyarbődi táncok, Parchovany csárdás és az elmaradhatatlan Rákoskeresztúri hagyományos motívumokat tartalmazó Keresztúri táncokkal gazdagította.

A cikk ide kattintva folytatódik

Beugrottunk egy fánkra

Budapest XVI. Kerületi Szlovák Önkormányzat meghívásának tettünk eleget 02.22-én “Ugorj Be Egy Fánkra” farsangi délutánon. Táncegyüttesünk és Asszonykórusunk közösen lépett fel az Ifj. Szentesi Zoltán által koreografált rákoskeresztúri mars, lassú és friss csárdásokat megelevenítő koreográfiával. Utánunk a maglódi Rosička Tánegyüttes következett. Az előadások után Dr. Szabó Zsuzsanna a XVI. kerületi szlovák önkormányzat elnöke állófogadásra invitálta a megjelenteket. Az állófogadáson az esemény címéhez hűen a cinkotai asszonyok által késztett fánkokat és szendvics vacsorát fogyaszthattunk el.

A cikk ide kattintva folytatódik