Tánccsoport

Asszonykórusunk megalakulását követően csatlakozott a hagyományőrzéshez egy fiatalokból álló, lelkes kis csapat, Keresztúri Szlovák Tánccsoport néven. 2015. januárjában a tánccsoport teljesen újjáalakult és szívvel lélekkel küzd a fennmaradásáért, mind a maguk mind a közösség, mind a kerületi szlovák kultúra folyamatos megmaradásáért.

Műsorukon főleg helyi, hagyományőrző koreográfiák szerepelnek, de táncolnak egyéb tájegységekről származó szlovák és magyar táncokat is.

Ma már tehát három generáció ápolja a régi faluközösség hagyományait.

„Évkör” című, rákoskeresztúri hagyományokat bemutató műsorával 2009-ben, ezüst 2015-ben „Ne sírjál Mariska” című műsorával bronz minősítést ért el Szarvason.


Táncegyüttesünk fellépése Rákoshegyen és Nézsán

A szeptember végét egy mozgalmas több fellépést magában foglaló napot tudhattunk magunk mögött. Szeptember 28-án délelőtt a Rákoshegyi Családi Napon, ezt követően pedig a Nézsára látogattunk el a Szüreti Felvonulásra.  Szeretnénk megköszönni a meghívást, illetve a fergeteges hangulatot mind a két rendezvény szervezőinek!

A cikk ide kattintva folytatódik

Kistarcsai Görhöny Fesztivál

2019.09.14 – én tánccsoportunk és asszonykórusunk műsorukkal gazdagította a Kistarcsán megrendezésre kerülő Görhöny fesztivál színpadi produkcióinak sorát.

A cikk ide kattintva folytatódik

Augusztus végén Cinkotán jártunk!

2019.08.31 – én Cinkotára látogattunk felköszönteni a, fennállásának 20. évfordulóját ünneplő, Cinkotai Asszonykórust.A jubileum tiszteletére a Keresztúri Szlovák Asszonykórus hagyományos keresztúri dalcsokrot adott elő, míg e jeles alkalomból új, galgamenti, koreográfiával debütált a Rákoskeresztúr Szlovák Táncegyüttes.

A cikk ide kattintva folytatódik

Napközis tábor a hagyományok szellemében Rákoskeresztúron

2019. augusztus 16-20 között került megrendezésre már sokadik alkalommal a hagyományőrző tábor Rákoskeresztúron. Szervezői Budapest Főváros, XVII. kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata és a Rákosvölgye Népi Kulturális Hagyományőrző Egyesület volt. 20 fő vett részt a táborban: 11 gyermek és 10 felnőtt. Részt vettek még a Keresztúri Fialka (Ibolyácska) tánccsoport tagjai és olyan gyerekek is, akik a XVII. kerületben laknak és nagy örömünkre érdeklődnek a népi kultúra és a hagyományok ápolása iránt. A táborszervezők minden nap sokszínű programokkal készültek. A nap helyi táncok tanulásával kezdődött. Ha a gyerekek elfáradtak a táncban, választhattak más programot is, mint: Origami klub, Aszfaltrajzolás, Ének klub, ahol szép helyi énekeket tanulhattunk, sport tevékenységek, népi gyermekjátékokkal való ismerkedés, a szlovák nyelvvel való ismerkedés stb. Megismertünk játékosan szlovák szavak ...

A cikk ide kattintva folytatódik

Cirill és Metód emlékünnep Zalaváron

Cirill és Metód Európa védőszentjei, akik a 9. század közepén érkeztek a mai Zalavár területére tanítás és hittérítés céljából. Nevükhöz köthető az óegyházi szláv nyelv és a glagolita ábécé megalkotása, többek között ezért is emeltek szobrot tiszteletükre a településen. Idén volt Európába érkezésük 1156. évfordulója, melynek alkalmából asszonykórusunk tagjai is ellátogattak a Balaton melletti községre. Koszorúzással és szlovák nyelvű ünnepi misével emlékeztünk meg a kereszténység két terjesztőjéről más települések delegáltjaival együtt.  

A cikk ide kattintva folytatódik