Tánccsoport

Asszonykórusunk megalakulását követően csatlakozott a hagyományőrzéshez egy fiatalokból álló, lelkes kis csapat, Keresztúri Szlovák Tánccsoport néven. 2015. januárjában a tánccsoport teljesen újjáalakult és szívvel lélekkel küzd a fennmaradásáért, mind a maguk mind a közösség, mind a kerületi szlovák kultúra folyamatos megmaradásáért.

Műsorukon főleg helyi, hagyományőrző koreográfiák szerepelnek, de táncolnak egyéb tájegységekről származó szlovák és magyar táncokat is.

Ma már tehát három generáció ápolja a régi faluközösség hagyományait.

„Évkör” című, rákoskeresztúri hagyományokat bemutató műsorával 2009-ben, ezüst 2015-ben „Ne sírjál Mariska” című műsorával bronz minősítést ért el Szarvason.


5 Nemzet Népzenei Fesztivál Csobánkán

2020.08.01 -jén táncegyüttesünk részt vett az 5 Nemzet Népzenei Fesztiválon Csobánkán. Önkormányzatunk a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület felkérésére lépett fel a rendezvényen. Az Egyesület produkcióját három koreográfiával Magyarbődi táncok, Parchovany csárdás és az elmaradhatatlan Rákoskeresztúri hagyományos motívumokat tartalmazó Keresztúri táncokkal gazdagította.

A cikk ide kattintva folytatódik

Beugrottunk egy fánkra

Budapest XVI. Kerületi Szlovák Önkormányzat meghívásának tettünk eleget 02.22-én “Ugorj Be Egy Fánkra” farsangi délutánon. Táncegyüttesünk és Asszonykórusunk közösen lépett fel az Ifj. Szentesi Zoltán által koreografált rákoskeresztúri mars, lassú és friss csárdásokat megelevenítő koreográfiával. Utánunk a maglódi Rosička Tánegyüttes következett. Az előadások után Dr. Szabó Zsuzsanna a XVI. kerületi szlovák önkormányzat elnöke állófogadásra invitálta a megjelenteket. Az állófogadáson az esemény címéhez hűen a cinkotai asszonyok által késztett fánkokat és szendvics vacsorát fogyaszthattunk el.

A cikk ide kattintva folytatódik

Farsangi mulatság

Február 1-én Önkormányzatunk a Julian étteremben tartotta Szlovák Farsangi Bálját . A program idén Galda Levente és a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület tagjainak zenei előadásával indult. Ezt követte az idei Tótfalu-díj átadása, amelyet Maródi Jánosné (Ica néni) kapott a Rákoskeresztúri Szlovák Asszonykórusban végzett munkájáért. A díjak átadása itt nem állt meg, mint minden évben jutalmaztuk a legszorgalmasabb táncosunkat is (Babai Szonját), illetve a jelmezversenyen résztvevő kicsiket és nagyokat egyaránt. Az este vacsorával, tombolahúzással és tánccal ért véget. Külön köszönet vendégeinknek, hogy emelték az est fényét, kiemelten Herencsár Viktória cimbalomművész asszonynak, a Fővárosi Szlovák Önkormányzat, a Maglódi Szlovák Önkormányzat, a Budapest XVI. Kerület Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Nagytarcsai Szlovák Önkormányzat elnökeinek, képviselőinek.

A cikk ide kattintva folytatódik

Mise a Rákoskeresztúri tótokért

Az Újév a Józsefvárosi Szent József plébániatemplomban tartott szlovák nyelvű misével kezdődött. A templomban minden hónap első vasárnapján szlovák nyelvű szentmisét tartanak, az első a rákoskeresztúri szlovákokért szólt. A misét Kónya Attila plébános celebrálta. Az Istentiszteletet követően a Józsefvárosi plébánián Budapest Főváros VIII. Kerület Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata beszélgetésre és pogácsára invitálta a híveket.

A cikk ide kattintva folytatódik

Ádventi előadás a főtéren

Az Ádvent az elcsendesedés, a várakozás ideje. Ennek megfelelően Önkormányzatunk Asszonykórusa és Tánccsoportja 2019.12.21-én Rákoskeresztúr Főterén egy helyi szokásokat és énekeket bemutató műsorral készült a kerület lakosainak.  Az előadás során felcsendültek szlovák nyelvű egyházi énekek, míg a fiatalok a Vinsuválás (Bethlehemezés) szokását elevenítették fel. Az előadást a hideg essős idő ellenére nagy sokaság nézte végig és kitörő örömmel fogadta a település hagyományait bemutató előadást a nagyérdemű.

A cikk ide kattintva folytatódik