Tánccsoport

Asszonykórusunk megalakulását követően csatlakozott a hagyományőrzéshez egy fiatalokból álló, lelkes kis csapat, Keresztúri Szlovák Tánccsoport néven. 2015. januárjában a tánccsoport teljesen újjáalakult és szívvel lélekkel küzd a fennmaradásáért, mind a maguk mind a közösség, mind a kerületi szlovák kultúra folyamatos megmaradásáért.

Műsorukon főleg helyi, hagyományőrző koreográfiák szerepelnek, de táncolnak egyéb tájegységekről származó szlovák és magyar táncokat is.

Ma már tehát három generáció ápolja a régi faluközösség hagyományait.

„Évkör” című, rákoskeresztúri hagyományokat bemutató műsorával 2009-ben, ezüst 2015-ben „Ne sírjál Mariska” című műsorával bronz minősítést ért el Szarvason.


Pünkösdhétfő 2019

Az idei (2019-es) pünkösdhétfői ünnepségünkről Fábián Éva, A Ľudové Noviny főszerkesztője írt egy remek beszámolót, amely IDE kattintva tekinthető meg.

A cikk ide kattintva folytatódik

XXI. Maglódi Szlovák Nap

2019-ben is felléptünk pünkösdvasárnap a Maglódi Szlovák Napon számos Pest környéki hagyományőrző társulattal együtt. Erről az eseményről már tavaly is írtunk egy cikket, mely a rendezvényt részletesen bemutatja, ez IDE kattintva tekinthető meg. Az idei képek pedig lentebb találhatóak.  

A cikk ide kattintva folytatódik

20 éves a Rozmaring Népdalkör Dabas-Sáriban

A hazai szlovákság hagyományőrzői közül az egyik alapkövének számító Dabas-Sári Rozmaring Népdalkör töltötte 2019.04.27-én 20. jubileumát. A jubileumi ünnepség keretében több fellépő köszöntötte a tagokat, többek között a dabasi Bazsalicska Citerazenekar, a Borovenka Néptánccsoport, a Rákoskeresztúri Szlovák Asszonykórus és Táncegyüttes. Az Isaszegi Asszonykórus, a Kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes Hagyományőrző Csoportjának táncosai, és a maglódi Roszicska Tánccsoport. A rendezvényen gratulációját fejezte ki Dabas Város polgármestere Kőszegi Zoltán, az Országos Szlovák Önkormányzat, illetve a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesületének képviselői és a Fővárosi Szlovák Önkormányzat képviselője is. A Rozmaring Népdalkör „vándorbotjára” közösségünk is szalagot kötött az asszonykórus nevében Papné Polereczki Rozália, a táncegyüttes nevében legfiatalabb táncosunk Babai Szonja. A sokszínű és remek műsort követően vacsora és táncos mulatság várta a meghívott nagyérdeműt, fellépőket. Természetesen ...

A cikk ide kattintva folytatódik