Szeptember 24-én Csővárra utaztunk a Zensky Hlas Hagyományőrző Csoport és a Csővári Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat meghívására. A kérésnek eleget téve a Keresztúr Tánccsoporttal, a Keresztúr Szlovák Asszonykórussal, a Keresztúri Fialka Tánccsoporttal és közösségünk tagjaival utaztunk Csővárra.

A csoportok egymást ugyan már ismerve, de a Fialka gyermekcsoport első ízben utazott a felnőttekkel. Csővárra érkezve szüreti felvonulással kezdtük meg a napot, ahol a Csibaj Banda szolgáltatta a felvonulók számára a zenét. Gyerekek és felnőttek ugyanúgy részt vettek az ünneplésben, felvonulásban, táncban. Ezután következtek a fellépések, ahol a meghívott együttesek, tánccsoportok és a község csoportjai adták elő táncaikat és dalaikat. Az előadások előtt a Rászoska Jánosné Szlovák Önkormányzat elnöke és a polgármester asszony nyitotta meg a rendezvényt. A Magyarországi Szlovák Kulturális Intézetének igazgató asszonya Dr. Király Katalin is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. A fellépők a közeli településekről érkeztek, mint Hollókő, Hévízgyörk, Rákoskeresztúr és persze bele értve a szervező Csővárat is.
Csoportjaink különböző előadásokat mutattak be a közönségnek. Előadásainkat Papné Polereczki Rozália, a XVII. kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke konferálta fel. A Keresztúr Szlovák Asszonykórus keresztúri gyűjtésű szlovák csokrokat adott elő, Völgyesi Sándorné, Katka vezetésével. Asszonykórusunk két tagja külön is fellépet. Kuti Magdolna és Kuti Angelika eredeti szlovák énekeiket adták elő a közönségnek. A Keresztúr Tánccsoport keresztúri táncok című koreográfiáját adta elő, amit Ifjabb Szentesi Zoltán koreográfus tanított be. A Keresztúri Fialka Tánccsoport játékfűzés című előadását mutatta be, amit Simó Ilona tanított be. Fellépések sikeressége után a szervezők meghívtak minket a mulatságra is, ahol a helyi asszonyok süteményeik elkészítésével járultak hozzá az estéhez.
Az este folyamán még Tánccsoportjaink és Asszonykórusunk felköszöntötte Sisák Nimródot, melyhez a zenekar húzta a köszöntő zenét. Kis táncosunk aznap ünnepelte a 12. születésnapját. A zenét a Csibaj Banda szolgáltatta a vendégeknek a táncos mulatsághoz, melyen a felnőttek és a gyerekek együtt táncoltak.