2024. március 24-én immár másodjára rendeztük meg a “Húsvéti hagyományaink felelevenítése” programunkat,  melynek főszervezője a Rákosvölgye Népi Kulturális Hagyományőrző Egyesület volt. A vasárnap délelőtti programunkat több mint 60 keresztúri tót és német származású vendég tisztelte meg jelenlétével. Külön köszönet, hogy rendezvényünkre ellátogattak  Rákosmente Önkormányzatából Vaskó Mária képviselő és  Paládi Máté a Jobbik IT alelnöke,  a német nemzetiségi önkormányzat jelenlegi  elnöke Simon Nikolett és képviselőtársai,  Szelényi Györgyné és Hajdúvári Katalin a VIII. kerületi és a Maglódi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökei is. 

A rendezvényt Papné Polereczki Rozália szlovák nemzetiségi önkormányzat elnökasszonya nyitotta meg. Majd  Rácz Ádám  német nyelvű előadása a Pesterzsébeti Német Gimnáziumból a Húsvétról és a húsvéti népszokásokról. Ezután az Újlak Utcai Általános Iskola német kórusának húsvéti műsora következett.  Szelényi Györgyné előadásában húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokat ismerhettünk meg elsősorban szlovákiai vonatkozásban. A Fialka Szlovák Gyermekcsoport is bemutatta előadásában a szlovák húsvéti szokásokat.  Majd a Keresztúr Szlovák Asszonykórus dalcsokra hangzott fel. Meglepetés szám Kuti Jánosné és Kuti Angelika szlovák népdalcsokra volt. Angelika saját tulajdonú Sarisi népviseletben emelte a rendezvény ünnepi hangulatát.  

 Mindeközben fiatal lányok és gyermekek festették a húsvét egyik szimbólumát a piros tojásokat, mely minden résztvevőnek jutott emlékbe. A Német Nemzetiségi Önkormányzat által kalácsból készítettet nyuszikat is kaptak a résztvevők.  A keresztúri szlovák hagyományos káposztás kapucnyikot Farkas Ica és Maródi Marika készítette a rendezvényre, mely nagy sikert aratott a vendégek körében.  A talp alá valót Berecz Péter harmonika művész muzsikája szolgáltatta, aki ismert és kevésbé ismert szlovák és német dalokat játszott. Összességében, egy kellemes délelőttöt tölthetett el, aki eljött és részt vett rendezvényünkön. 

Pap László Csaba