2018.01.26 – án tartotta Budapest Főváros, XVII. Kerület Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata Farsangi bálját kerületünk szlovák közösségének.

A hagyományosan, farsang időszakában, megrendezésre kerülő eseményen közel 100 fő vett részt. Szokás szerint közösségünk szűkebb és tágabb körei ezen a mulatságon gyűlnek össze családjaikkal illetve a környező települések baráti közösségei és önkormányzatai is ellátogatnak hozzánk, hogy eltölthessünk egy kellemes estét együtt.

Miután szép számban összegyűltünk, protokoll szerint, kerületünk Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának képviselőtestülete, Papné Polereczki Rozália elnök asszony, Schmal Andor Ferenc elnökhelyettes és Linkéné Gácsi Éva művészeti vezető, köszöntötték vendégeinket. Elsősorban és kiemelten bemutatták rendezvényünk díszvendégeit Dr. Szabó Zsuzsát a Fővárosi Szlovák Önkormányzat elnökét, a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesületének elnökét, a Budapest XVI. Kerületi Szlovák Önkormányzat elnökét, a Cinkotai Evangélikus Egyházközség presbiterét; a Maglódi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Hajduvári Katalin elnökasszony és Meglécz Béla elnökségi tag köszöntötték és végül, de nem utolsó sorban Herencsár Viktória cimbalomművészt és – tanárt ismerhette meg a közönség, mint a XVII. kerület díszpolgárát illetve a Cimbalom Világszövetség alapítóját és elnökét.
A hivatalos megnyitót követve a Keresztúri Szlovák Asszonykórus tisztelgett az összegyűlteknek egy rövid műsorral, mely népdalcsokrot betanította és vezényelte Linkéné Gácsi Éva, művészeti vezető.

Az est folyamán, a főbb események között, kellemes elfoglaltságot biztosítottunk vendégeinknek, Petrik Balázs zenész és a 17. kerületben megtalálható Julian étterem közreműködésével, táncmulatság és egy színvonalas vacsora keretein belül.

Az említett vacsora után került sor estünk fénypontjára az immáron 4. alkalommal megítélt, kerületünk Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata által alapított, Tótfalu díj átadására, amely elismerést ez alkalommal Epres Rezsőné a Keresztúri Szlovák Asszonykórus és a Budapest Főváros, XVII. Kerület Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának alapítója kapott.

Ezt követően, az izgalmakat fokozva, elnök asszonyunk, Papné Polereczki Rozália, bejelentette, hogy ez alkalommal sort kerítenénk két kisebb eseményre is, melyek főként a Keresztúr Tánccsoport közösségi életét érintették.
Jutalmazásra került két, a tánccsoport életében legaktívabban jelen lévő, táncosunk Bobák Bea és Drobina Márton. Elismerésük jeleként ajándékcsomagot kaptak.
A közösségünk életének különlegesebb momentumaiba tartozik, amikor megünnepeljük egymást. Ebben az időszakban 2 táncosunk, Babai Szonja és Tarsó Brigitta illetve csapatunk koreográfusa Ifjabb Szentesi Zoltán ünneplik születésnapjukat, ezért az adandó alkalmat kihasználva a bálon szervezte meg közösségünk számukra a meglepetést. Így apró ajándékok és egy csodás torta kíséretében megtisztelhette őket vendégeink elismerő tapsa is.

Farsangi bálunk programjában szerepelt közösségünk fiatalabb korosztályának nagy örömére a jelmezverseny, majd gondolva az idősebb korosztályokra táncmulatsággal és tombolahúzással kedveskedtünk.

Az esemény családias, vidám hangulatáért és a szervezésért köszönet Budapest Főváros, XVII. Kerület Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának illetve a szervezésben közreműködőknek többek között a helyadó Vigyázó Sándor Művelődési Ház vezetőségének.