A 2018.09.14-én asszonyaink a Zalavári Falunapon megrendezett „Kondér Tündér” főzőversenyre készültek.

Krand knédli

Hozzávalók a knédlihez:

  • 1kg liszt
  • 1 marék töpörtyű apróra vágva (elhagyható, ha „sima” knédlit szeretnénk)
  • 5dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 bögre víz
  • cukor
  • olaj

A lisztet kétszer alaposan átszitáljuk, hozzáadjuk a sót. A langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszt közepébe kis mélyedést csinálunk, és oda öntjük az élesztős vizet. A mélyedést betemetjük a liszttel és megvárjuk, hogy kovászolódjon, kibugyogjon az élesztő. Ezt követően belekeverjük a töpörtyűt és kenyértésztát gyúrunk. A tésztát letakarjuk és kelesztjük 1 órán keresztül. Miután megkelt a tésztát olajos kézzel kinyújtjuk, majd feltekerjük és megcsavarjuk. A tésztát egyenlő részre szeljük és gombócokat alkotunk (átlagosan 4-5 gombóc).

A rétegezéshez:

  • 3 hátsó csülök
  • 3kg savanyú káposzta

A káposztát alaposan megmossuk. A csülköket megfőzzük. A csülök főzővizéből kimerünk és az kerül a lábos aljába, ezt követően egy adag káposzta, majd a csülkök, egy újabb adag káposzta és végül a gombócok. A fedő alá tiszta konyharuhát teszünk, hogy a pára ne hulljon vissza a gombócokra, mivel, ha vizes lesz, abban az esetbe nyúlós lesz. Felrakjuk a lábost magas lángra, és mikor halljuk, hogy a víz elkezd forrni, levesszük a lángot takarékra. 50 percig, maximum 1 óráig főzzük.